Stemmenhoorders cursus

Door de zorggroep was ik gevraagd om mee te doen aan een cursus voor stemmenhoorders. Naast DIS hoor ik ook namelijk de nodige stemmen… (weet niet of ik dit al eerder genoemd had).

Tijdens de cursus waren er 10 begeleiders en 6 stemmenhoorders. De cursus heeft 4 hele werkdagen geduurd, verdeeld over 2 weken. De cursus was erg confronterend, frustrerend en zwaar. Toch hoop ik er iets aan gehad te hebben en kunnen we met de gegeven informatie verder werken aan herstel.

Iedereen die last heeft van stemmen en de kans krijgt om deze cursus te volgen raad ik aan om hier gebruik van te maken. Maar vraag toestemming aan je stemmen en laat je heel goed informeren wat het inhoudt. Ik kan het helaas niet helemaal uitleggen. Toch wil ik graag mijn ervaring en mijn beleving delen, voor zover ik het nog kan herinneren. (Cursus was eind oktober 2017).

De eerste dag van de cursus was een voorstelronde van de begeleiders, de trainer en een ervaringsdeskundige (die geen stemmenhoorder meer is). De ervaringsdeskundige heeft zijn verhaal gedeeld, let op: dit kan overeenkomsten hebben met het eigen verleden. De begeleiders hebben mogen ervaren hoe het is om stemmen te horen, dit door een één aan één gesprek te voeren met een andere begeleider, waarbij een stemmenhoorder op de achtergrond “de stem” was van één van de gesprekspartners.

De tweede dag van de cursus zijn we begonnen met het maken van een construct. Dit is waar de cursus om draait, de begeleiders krijgen geleerd hoe ze de stemmen in kaart kunnen brengen, kunnen begrijpen en de situatie kunnen verhelderen en zo de stemmenhoorders te helpen. Het construct wordt met een vrijwilliger van de stemmenhoorders gedaan, dus vraag je stemmen van te voren toestemming. Door dit construct kan de chaos in je tot orde worden geroepen. Dit hebben de meeste stemmenhoorders als prettig ervaren (gaven ze aan). Tijdens het maken van het construct wordt je door je verleden geleid en kun je langs oude wonden komen, wees hierop voorbereid. Deze dag zijn we ook begonnen met het maken van (het vervolg van) mijn construct.

De derde dag zijn we verder gegaan met het construct en bij mijn begeleider zijn op deze dag enkele puzzelstukjes in elkaar gevallen, voor mij is het nog wat lastig dit in te zien (is het daadwerkelijk zo simpel?? Ben ik hierom al +/- 30 jaar psychisch ziek??).

De vierde dag was een wat rustigere dag en hebben we voice dialogue gedaan, wat een prachtige manier om met de stemmen in gesprek te komen, ook voor de begeleiders. Echter is er heel hard bij aangegeven dit alleen te doen als er een goede relatie-/vertrouwensband is en er geen gevaar voor elkander is.

Iedere dag na de cursus had ik een telefonische afspraak met één van mijn begeleiders voor een nabespreking en tot rust te komen. Ik heb hier niet iedere dag gebruik van gemaakt.

Ook had ik voorzorgsmaatregelen getroffen. De cursus vond 2 weken achtereen plaats op een maandag en dinsdag. De zondag heb ik gekookt voor 2 dagen en de dinsdagen kookten mijn schoonzus voor mij en mijn partner mee. Mijn partner kon één dag niet tijdig thuis zijn, op deze dag heeft mijn schoonbroer de zorg op mij gepakt. Mijn aanraden is ook echt om te zorgen dat er wel iemand klaarstaat om er te zijn als je terug komt van de cursus, want er komt veel op je af en het zorgt in eerste instantie voor een heleboel verwarring.

Maar nogmaals: krijg je de kans…. DOE MEE!!

 

CategorieënGGZ